En plats med lång historia

Den första restaurangen i stadsparken som revs 1940.

Restaurang Park Hermina´s historia sträcker sig mer än hundra år tillbaka. Det hela började 1880 när stadsparken i Kalmar stod färdig. Marken som staden fått sex år tidigare av grosshandlare Johan Jeansson var planerad att fungera som Kalmars gröna finrum och har karaktären av en romantisk, engelsk park, där naturen var förebild vid utformningen.

Mitt i parken anlades en rund Stadsparkspaviljong med öppna verandor runt om. Här serverades det både mat och dryck till Kalmariter och utsocknes besökare. Den runda formen, som påminde om en smörbytta, ledde till att restaurangen efter några år blev känd under namnet Byttan. Således har restaurangen sedan sent 1880-tal kallats just ”Byttan” och 1940 blev namnet officiellt. Fd Byttan är en av hörnstenarna inom restaurangverksamheten i Kalmar och Småland som etablerades redan 1880. Nya krögartrion Robert Gustafsson, Vicky von der Lancken och Anders Hansson tar över ”Byttan” för att skapa upplevelserestaurangen Park Hermina. Robert Gustafsson och Vicky von der Lancken har sedan 2008 framgångsrikt drivit Krusenstiernska teatern som ligger i Krusenstiernska Gården och för deras del är denna satsning ytterligare ett steg i att etablera Kalmar på kartan. Smålandskrögaren Anders Hansson har samarbetat ihop med Vicky och Robert i drygt åtta år som restauratör med de framgångsrika sommarteatrarna på Krusenstiernska Teatern. Trion är nu redo att ta sitt samarbete till en ny nivå.

En hyllning till fru Hermina von Krusenstierna

Namnvalet är en hommage till Hermina von Krusenstierna som köpte Krusenstiernska Gården 1874. Den första gård som familjen Krusenstierna ägde i Kalmar låg i parken där Restaurang Park Hermina ligger, fantastiskt placerad nedanför Kalmar Slott. Park Hermina skall vara en levande, smakrik och glädjefylld restaurang under alla de fyra årstiderna.


Välkommen!